Siirry pääsisältöön

Lucinda Riley Helmen Sisar

CeCen tarina

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Lumoava kirjasarja jatkuu CeCen eli Celaenon tarinalla. Ennen CeCen tarinaa kuitenkin mainitsen, että näitä kirjoja voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Riley on kertonut, että ei ole väliä missä järjestykessä kirjat lukee, koska tarina keskittyy tiiviisti aina yhden sisaren tarinaan. Kirjasarjan neljäs kirja on siis Helmen sisar, joka vie lukijan matkalle tropiikkiin sekä Australiaan. 

CeCe on elänyt sisarensa Tähden kanssa hyvinkin tiiviisti yhdessä. CeCe on ollut Tähden ääni. Nyt kuitenkin Tähti on löytänyt oman äänensä ja oman tiensä. CeCe tuntee itsensä yksinäiseksi ja ehkä myös hiukan eksyneeksi. Hän on ollut se, joka on hiukan määräilevä ja on voimakkaasti vaikuttanut toiseen ihmiseen. Nyt kuitenkin kaikki on muuttunut ja Papa Salt on kuollut. Adoptioisän kuoltua jokainen sisar on saanut vinkin alkuperästään. 

CeCe on kadottanut oman luovuutensa ja matkustaakin etsimään itseään Thaimaahan jossa hän on viettänyt aikaa Tähdenkin kanssa. Tällä kertaa CeCe matkustaa sinne yksin ja tutustuu salaperäiseen mieheen nimeltään Ace. Samalla alkaa selviämään CeCen tausta ja vihjeet hänen alkuperästä vievätkin hänet Thaimaasta Australiaan, jossa alkaa selviämään kuka CeCe oikeasti on ja mistä hän on perinyt taiteelliset lahjansa. 

Jotta CeCen oma tarina selviäisi on mentävä vuoteen 1906 ja heittäydyttävä mukaan Kitty McBriden monimutkaiseen elämään Edinburghissa. Isä on pappi ja hänen äitinsä raskaana. Kitty saa selville isästään salaisuuden joka voisi tuhota tämän lopullisesti ja viedä maineen tältä. Samalla hän haaveilee hankkivansa oman elantonsa opettajana. Tämä ajatus ei kuitenkaan sovi vanhoilliselle isälle ja äidin mielestä ajatus on lähinnä absurdi. Kittyn isä alkaa kuitenkin epäilemään, että tytär tietää enemmän kun pitäisi, ja tytär lähetetään seuraneidiksi rouva McCrombien seuraneidiksi Australiaan. Kittyn elämään tulee kaksi miestä ja hänen on valittava toinen. Kumman hän valitsee? Vakaan ja turvallisen Andrewn jonka kanssa tulevaisuus olisi turvattu ja elämä olisi miellyttävää ilman turhaa jännitystä vai poikamaisen ja kujeilevan Drummondin joka veisi hänet elämänsä seikkailuihin? Samalla Kitty koittaa saada oikeutta aboriginaalien elämälle valkoisten joukossa. 

Mielipide kirjasta

Kirja on sen verran tuore tapaus, että en halua paljastaa enempää vihjeitä CeCen tarinasta. Kirja täytyy lukea, että pääsee uppoutumaan täysin CeCen alkuperään. Lucinda Riley on tehnyt tämänkin kirjan kohdalla ihan huikeaa taustatyötä. Kirjan lopussa Riley toteaakin, että hän haluaa suhtautua taustatutkimukseen yhtä vakavasti kuin historioitsija. Ja vaikka teokset ovat sepitteellisiä, niin niissä on paljon aitoja tapahtumia historiasta. Se tekeekin näistä kirjoista mielestäni vieläkin kiinnostavampia ja ainutlaatuisempia. Kirjaa lukiessa nimittäin voi aistia sen perusteellisen työn minkä kirjailija on tehnyt jokaisen tähän mennessä ilmestyneen kirjan kohdalla ja silti ne eivät ole "tylsää" historiallista löpinää, vaan sepiteellinen tarina on saatu toimimaan historian kanssa yhdessä. 

Tässäkin teoksessa sai jännittää viimeiselle sivulle asti ja teos oli toinen toistaan nerokkaampia käänteitä täynnä. Välillä sai haukkoa henkeään ja välillä tunsi turhautumista, kun tarina ei mennyt niinkuin olisi toivonut.  Tämä pitääkin ainakin minun mielenkiintoni yllä. Kirjaa ei malttaisi laskea käsistään, mutta samalla sivujen käydessä vähiin alkaa toivomaan, että kirja vain jatkuisi. 

Jos jostain pitäisi kritiikkiä antaa, niin osa hahmoista tuntui vähän irrallisilta ja turhilta. Toisaalta en tiedä olisiko tarina ollut samanlainen ilman näitä hahmoja. Ehkä, ehkä ei. Kittyn elämään tottakai kuului vahvasti usko joten tässä kirjassa saa myös lukea siitä. Itseäni ne kohdat lähinnä puuduttivat, mutta toisaalta nämäkin kohdat kirjassa sopivat siihen aikakauteen ja tarinaan. 

CeCen tarina oli mielestäni mielenkiintoinen ja monisävyinen, ehkä myös hieman monimutkaisempi aiempiin sisarien tarinoihin verrattuna. Lisäksi kasvutarina oli mieleeni ja itse pystyin samaistumaan CeCen tarinaan siltä osin, että hänelläkin on lukihäiriö jota tässä tarinassa tuodaan hyvin esille. Oikeinkirjoitus ei oikein suju ja kannetaan myös häpeää siitä, vaikka lukihäiriö ei tietenkään ole mikään häpeän aihe. 

Olen jokaisen kirjan ja sisaren kohdalla löytänyt piirteitä joita on myös itsessäni. Helmen tarinaa kuvailisin surulliseksi, mutta loppujen lopuksi se antaa lukijalleen myös toivoa paremmasta ja, että elämä on täynnä vastoinkäymisiä, mutta aina on joku joka välittää. Lisäksi siinä annetaan ehkä pieni viitteitä siitä, että viimeinen sisar liittyisi sisarusparveen? Tiedä sitten onko tämä omaa kuvitelmaa vai luenko jotain rivien välistä. 
Heitin Tähdelle vielä viimeisen lentosuukon, käännyin ja kävelin turvatarkastuksen läpi uuteen tulevaisuuteeni.

Seuraava kirja ilmestyy keväällä 2020. Kuun tarina alkaneen Skotlannin ylämailta. 

Tässä vielä takakannen teksti.

"CeCe on yksinäinen. Adoptioisä on kuollut, ja tiet Tähti- sisaren kanssa ovat erkaantuneet. Myös CeCen taiteellinen luovuus on kadoksissa. Siipi maassa hän lentää lomalle Thaimaahan, missä ote elämästä lujenee taas, kun hän alkaa selvittää omaa taustaansa. Papa Saltin vihjeiden johdattamana CeCe etsii omaa paikkaansa tuhansien tähtien taivaalta, aboriginaalien uniaikatarinoista. 

Edinburghissa vuonna 1906 Kitty McBride täyttää pian kahdeksantoista. Edistyksellinen, Darwinin ajatuksiin viehtynyt nuori nainen haluaisi opettajaksi hankkiakseen oman elantonsa. Äidistä ajatus on absurdi, koska sitä vartenhan naisella on aviomies. Kun rikas rouva McCrombie, jonka suku vilisee sopivia sulhasehdokkaita, etsii seuraneitiä Australian-visiitilleen, isä passittaa oitis matkaan tyttärensä. Niin alkaa Kittyn uusi elämä, Intian valtamerta kohti puuduttavan höyrylaiva Orientin kannelta."




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosmetiikkajoulukalenterit 2022

Joulukalenterit 2022 Siitä on aikaa, kun olen ollut blogin äärellä. Itseasiassa kuukausia on ehtinyt kulua monta. Kevät vaihtui kesäksi ja nyt ollaan syksyssä. Ja syksy tuo mukanaan myös pienen kutinan joulun odotuksesta ja joulukalentereista. Siksi istunkin monen kuukauden jälkeen koneen äärellä ja teen tätä postausta teille. Teekupista nousee höyry ja kynttilät valaisevat sateisena päivänä hämärää päivää. Oiva aika paneutua vuoden 2022 joulukalentereihin.  Tässä postauksessa listaan vuoden 2022 kosmetiikkajoulukalenterit ja ajattelin myös listata tähän myös muitakin kalentereita, jotka eivät liity kosmetiikkaan. Itselle on tulossa jo pari kalenteria, vaikka alkuun mietin mihin kalentereihin tulen päätymään tänä vuonna. On hullua edes ajatella, että on yli vuosi kulunut siitä, kun olen viimeksi tämän postauksen tehnyt. Päivitän listaa sitä mukaa, kun kalentereita ilmestyy myyntiin tai tiedossa on kalenterin julkaisupäivä.  Rituals Tänä vuonna Ritualsin kalentereita on tullut heidän ve

AEG Comfortlift astianpesukone osa 2

Mielipide ja yhteenveto AEG Comfortlift astianpesukoneesta  Olen nyt kuukauden päivät testannut Smartsonin kautta AEG Comfortlift astianpesukonetta. Youtubeen kuvaillut videoita, kirjoittanut arvosteluja (mm. vertaa.fi ja hintaopas.fi) sekä kirjoittanut myös meidän testaajien omaan blogiin heti alussa tunnelmia koneesta. Mutta mitä ajatuksia kone on tuonut itselläni pidemmällä aikavälillä? AEG Comfortlift-alataso  Alakori on edelleen suosikkini astianpesukoneessa. Pidän kovasti toiminnosta, jossa alakorin saa nostettua samalle tasolle lasikorin kanssa eli sille ergonomiselle tasolle, joka itselläni helpottaa valtavasti korin täyttämistä sekä myös tyhjentämistä. Korin myös mahtuu enemmän astioita, jos vertaa esimerkiksi meidän entistä astianpesukonetta. Tilaa varmasti tuo enemmän se, että aterinkori ei ole alhaalla viemässä tilaa, vaan sille on oma tasonsa ylhäällä. Nostaminen ja laskeminen on kätevää ja joku kauhisteli sitä, että miten paljon jää ruokajäämiä tuon korin mek

Kevätmessut 2022

Kevät keikkuen tulevi, mutta Kevätmessut tulee huhtikuussa Messukeskukseen Somevaikuttajapassi saatu messuille  Siitä on vierähtänyt aikaa, kun olen kaivanut tietokoneen kaapista ja kirjoittanut blogia. Joulukuu vaihtuu uudeksi vuodeksi ja talvi kevääksi. Oli jonkilainen kirjoitus jumi päällä ja en saanut mitään järjellistä postatausta aikaiseksi. Jospa tämä aurinkoinen kevätpäivä karistelisi talven rippeet hartioilta ja veisi jumit mukanaan.  Ensi viikolla päästään pitkästä aikaa messuilemaan! En ole käynyt messuilla sitten 2019 syksyn (jos en nyt ihan väärin muista). Messuilla on aina erityinen iloinen tunnelma ja nähtävää sekä koettavaa riittää useammaksikin päiväksi. Toki riippuu onko mielenkiintoisia näytteileasettajia ja puheenvuoroja tulossa. Kevätmessut 2022 tulevat ensi viikolla 7.4.-10.4.2022 Messukeskukseen ja ainakin minä olen täällä innoissani lähdössä inspiroitumaan messuille. Tuletko sinä?  Mitä nähtävää ja koettavaa messuilla on?  Sisustaminen  Itse haen inspiraatiota p