Siirry pääsisältöön

Ruokahävikkiä vastaan!

Järkeviä ruoka-ostoksia ja vähemmän hävikkiä

Kaupallinen yhteistyö Matsmartin kanssa

Meidän jokaisen jääkaapista löytyy välillä hävikkiin menevää ruokaa. Kaupasta on tullut ostettua liian isoja pakkauksia ja päiväykset paukkuvat. Oletko ajatellut, että kuivatuotteet eivät mene niin nopeasti vanhaksi, vaikka päiväystä ei olisikaan enää montaa päivää, tai se on mennyt viikko sitten "vanhaksi"? Osan mielestä ruoka on silloin roskistavaraa ja sitä ei voi enää hyödyntää. Tätä ajattelumallia pitäisi jokaisen meistä muuttaa!

Matsmart 

Matsmartin ideana on taistella ruokahävikkiä vastaan ja pelastaa syömäkelpoista ruokaa, sekä myydä sitä alennettuun hintaan. Matsmart myy ruokatuotteita, jotka muutoin joutuisivat hävikkiin esimerkiksi pakkausmuutoksien takia, painovirheen tai lähestyvien- tai jo ohitettujen parasta ennen päiväysten vuoksi. Ruoka on silti syömäkelpoista, vaikka päiväystä olisi enää muutama päivä tai se olisi jo mennyt.

2018 Matsmart pelasti 500 tonnia ruokaa Suomessa. Luku on valtava! 500 tonnia syömäkelpoista ruokaa. Kotitaloudet, kaupat, teollisuus ja ravitsemispalvelut tekevät hävikkiä noin 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Lukua ei voi edes ymmärtää ja tuon määrän ruokaa kun laittaisi yhteen kasaan, niin se voisi puhutella jokaista meistä.

Matsmartin tarina alkoi 2014, kun päivittäistavarakauppias Erik Södergren tuskasteli sitä miten paljon syömäkelpoista ruokaa päätyi hänen kaupastaan hävikkiin. Hänellä alkoi kypsyä hiljalleen ajatus Matsmartista, joka on perustettu yhdessä Karl Anderssonin sekä Ulf Skagerströmin kanssa. Näin syntyi Matsmart in Scandinavia Oy.

Erikin kaupassa toimittiin samalla tavalla kuin muissakin ruokakaupoissa. Tuotteet, joiden parasta ennen- päiväys läheni, myytiin alennettuun hintaan ja myymättä jääneet joutuivat hävikkiin. Hän kuitenkin tiesi, kuten useampi kuluttajakin, että pullo oliiviöljyä tai purkki tomaattimurskaa eivät muuta makuaan, vaikka parasta ennen-päiväys olisikin ohitettu. 

Moni kuluttaja on varmasti lukenut jostain, että parasta ennen- päiväys on valmistajan antama suositus, ja se kertoo mihin asti tuote säilyttää saman maun ja laadun kuin se on ollut valmistushetkellä. Useimmissa tapauksissa laatu kuitenkin pysyy muuttumattomana jopa vuosia päiväyksien jälkeen. 

Erik saikin tästä ideana ja alkoi ostamaan tuotteita, joiden päiväys oli lähestymässä ja myi niitä postohinnoilla vähentääkseen ruokahävikkiä. Asiakkaat ihastuivat tähän ideaan ja konseptiin, sekä huomasivat että ruoka oli yhtä hyvää, kun pidemmillä päiväyksillä oleva ruoka. 

Erik tapasi Karl Anderssonin sekä Ulf Skagerströmin, ja yhdessä he huomasivat että tuotajilla oli vaikeuksia löytää ostajia suurelle määrälle tuotteita, jotka olivat menossa hävikkiin. Ajatus yrityksestä, joka edistäisi kestävämpään yhteiskuntaan sekä samalla vähentäisi ruokahävikkiä kypsyi ja miehet päättivät testata ajatustaan. Olihan ruoan ostaminen muutenkin jatkuvassa nousussa verkkokaupan kautta. Kuluttajat etsivät parhaimpia tarjouksia ja Matsmart tarjoaa niitä 20-90% alennuksella, ja vielä suoraan kotiin. Matsmartin verkkokaupan on tänä päivänä löytänyt moni kuluttaja,  he ovat ymmärtäneet sen idean, että ruoka on silti syömäkelpoista, vaikka parasta ennen- päiväys olisikin lähestymässä tai olisi jo ohitettu.

Laatikollinen ruokaa ja paljon muutakin! 

Hävikki on itselle ollut kirosana siitä lähtien, kun olen opiskellut elintarvikealalle. Oikeastaan jo yllä-asteella kotitaloustunneilla opetettiin mitä tarkoittaa ruokahävikki. Tehtiin sen verran ruokaa mitä syötiin. Raaka-aineita hankitaan sen verran, kun tarvitaan. Tämä jatkui myös ammattikoulussa. Siellä opeteltiin myös laskemaan miten paljon sitä ruokaa meneekään biojäteastioihin. 

Olen myös ollut ruoka-alalla koko työelämäni ajan. Joissain ravintoloissa ei ole saanut myydä päivän päätteeksi sen päivän ruokia, vaan ne meni biojätteeseen. Olen katsonut kauhulla, kun makaronilaatikkoa tai makkarasoppaa on heitetty monia kymmeniä kiloja roskiin. Syömäkelpoista ruokaa. Entäs sitten, kun tilataan varastoon liikaa jotain elintarviketta ja parasta ennen-päiväykset alkavat lähenemään? Ne kirjataan hävikkiin ja taas heitetään roskiin. 

Hävikkiä koitan välttää myös kotona. Ostan sitä mitä tarvitsen. Käytän sellaiset elintarvikeet ensimmäisenä missä päiväykset lähenee. Sovellan. Käytän myös niitä kuvatuotteita, joissa parasta ennen-päiväys on jo mennyt.

Matsmartin idea on loistava ja valikoimasta löytyy myös elintarvikkeiden lisäksi muitakin tuotteita. Itse löysin Matsmartin verkkokaupasta mm. nestemäistä pyykinpesuainetta, hammasharjat ja kissoille herkkuja. 40€ saa laatikollisen elintarvikkeita ja hyötytuotteita, joita tarvitsee arkena. Samanlaista ruokaa mitä lähikaupan hyllyltä löytyy.

Suosikki tuotteeksi Matsmartin sivuilta nousi mango-appelsiini smoothie ja kuivatuotteista kaikki leseet sekä granolat ovat omaan arkeen kuuluvia ruokatuotteita.

Pienin askelin jokainen meistä voi taistella ruokahävikkiä vastaan. Katsot kaupassa mitä sinne kärryyn tai ostoskoriin laitat, käytät kaapeista tuotteet joissa on menossa päiväys tai ostat Matsmartin verkkokaupasta tuotteita.
Taisteletko sinä hävikkiä vastaan?

Instagramissa arvonta jossa voit voittaa 30€ lahjakortin Matsmartin verkkokauppaan.

Käy tutustumassa Matsmartin verkkokauppaan








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosmetiikkajoulukalenterit 2022

Joulukalenterit 2022 Siitä on aikaa, kun olen ollut blogin äärellä. Itseasiassa kuukausia on ehtinyt kulua monta. Kevät vaihtui kesäksi ja nyt ollaan syksyssä. Ja syksy tuo mukanaan myös pienen kutinan joulun odotuksesta ja joulukalentereista. Siksi istunkin monen kuukauden jälkeen koneen äärellä ja teen tätä postausta teille. Teekupista nousee höyry ja kynttilät valaisevat sateisena päivänä hämärää päivää. Oiva aika paneutua vuoden 2022 joulukalentereihin.  Tässä postauksessa listaan vuoden 2022 kosmetiikkajoulukalenterit ja ajattelin myös listata tähän myös muitakin kalentereita, jotka eivät liity kosmetiikkaan. Itselle on tulossa jo pari kalenteria, vaikka alkuun mietin mihin kalentereihin tulen päätymään tänä vuonna. On hullua edes ajatella, että on yli vuosi kulunut siitä, kun olen viimeksi tämän postauksen tehnyt. Päivitän listaa sitä mukaa, kun kalentereita ilmestyy myyntiin tai tiedossa on kalenterin julkaisupäivä.  Rituals Tänä vuonna Ritualsin kalentereita on tullut heidän ve

AEG Comfortlift astianpesukone osa 2

Mielipide ja yhteenveto AEG Comfortlift astianpesukoneesta  Olen nyt kuukauden päivät testannut Smartsonin kautta AEG Comfortlift astianpesukonetta. Youtubeen kuvaillut videoita, kirjoittanut arvosteluja (mm. vertaa.fi ja hintaopas.fi) sekä kirjoittanut myös meidän testaajien omaan blogiin heti alussa tunnelmia koneesta. Mutta mitä ajatuksia kone on tuonut itselläni pidemmällä aikavälillä? AEG Comfortlift-alataso  Alakori on edelleen suosikkini astianpesukoneessa. Pidän kovasti toiminnosta, jossa alakorin saa nostettua samalle tasolle lasikorin kanssa eli sille ergonomiselle tasolle, joka itselläni helpottaa valtavasti korin täyttämistä sekä myös tyhjentämistä. Korin myös mahtuu enemmän astioita, jos vertaa esimerkiksi meidän entistä astianpesukonetta. Tilaa varmasti tuo enemmän se, että aterinkori ei ole alhaalla viemässä tilaa, vaan sille on oma tasonsa ylhäällä. Nostaminen ja laskeminen on kätevää ja joku kauhisteli sitä, että miten paljon jää ruokajäämiä tuon korin mek

Kevätmessut 2022

Kevät keikkuen tulevi, mutta Kevätmessut tulee huhtikuussa Messukeskukseen Somevaikuttajapassi saatu messuille  Siitä on vierähtänyt aikaa, kun olen kaivanut tietokoneen kaapista ja kirjoittanut blogia. Joulukuu vaihtuu uudeksi vuodeksi ja talvi kevääksi. Oli jonkilainen kirjoitus jumi päällä ja en saanut mitään järjellistä postatausta aikaiseksi. Jospa tämä aurinkoinen kevätpäivä karistelisi talven rippeet hartioilta ja veisi jumit mukanaan.  Ensi viikolla päästään pitkästä aikaa messuilemaan! En ole käynyt messuilla sitten 2019 syksyn (jos en nyt ihan väärin muista). Messuilla on aina erityinen iloinen tunnelma ja nähtävää sekä koettavaa riittää useammaksikin päiväksi. Toki riippuu onko mielenkiintoisia näytteileasettajia ja puheenvuoroja tulossa. Kevätmessut 2022 tulevat ensi viikolla 7.4.-10.4.2022 Messukeskukseen ja ainakin minä olen täällä innoissani lähdössä inspiroitumaan messuille. Tuletko sinä?  Mitä nähtävää ja koettavaa messuilla on?  Sisustaminen  Itse haen inspiraatiota p