Siirry pääsisältöön

Toivoa ja kaaosta

Nora Roberts Ensimmäinen Vuosi 

Kirja saatu arvostelukappaleena.

Väitän, että todella moni teistä lukijoista tietää Nora Robertsin romanttiikkaa pursuavat teokset, jotka ovat niin siirappisia, että välillä lukiessa miettii mistä kirjailija on näin yltiö romanttisia kertomuksia keksinyt. Näitä teoksia itse en ole lukenut kovinkaan montaa, koska en ole romanttisten kirjojen suurin ystävä. Hömppää toki luen silloin tällöin, mutta rajansa kaikella. Ensimmäinen vuosi on kuitenkin jotain ihan muuta, kun romanttinen kertomus. 

Ensimmäinen vuosi sijoittuu dystooppiseen maailmaan, jossa maailmanloppu on kirjaimellisesti käsinkosketeltavissa. Surma. Ihmisiä kuolee noin 80% koko maailman väestöstä ja kaikki on aloitettava alusta. On hyviä ja pahoja ihmisiä. Yllättäin. 


Kaikki alkaa kuitenkin Dumfriesista Skotlannista, jonne veljekset vaimoineen ja lapsineen ovat tehneet reissun joka vuosi. Maalla on hyvä olla. Ammutaan fasaaneja ja syödään sekä juodaan hyvin. Reissu alkaa aina tapaninpäivänä ja päättyy tammikuun toinen päivä.
Kukaan ei kuitenkaan tiedä, että tämä tulee olemaan heidän viimeinen kokoontuminen yhdessä ja kaikki tulevat kuolemaan. Tammikuun ensimmäisen viikon loppuun mennessä kuolleita tulisi olemaan yli miljoona.

"Nyt, ajan syntymän ja kuoleman välisenä hetkenä, heräävät niin pimeyden kuin valon voimat horroksestaan. Ne käyvät väriseen taisteluun. Kun salama iskee ja äiti kärsii lapsivuoteella, syntyy Valittu, joka tarttuu miekkaan. Moni menettää henkensä, ja sinä olet endimmäinen. Sota kestää pitkään, eikä sen loppua näy."

Kirjaan on ympätty kolme ryhmää, jotka sitten jossain vaiheessa yhdistyvät ja alkavat rakentamaan uutta maailmaa. Siinä välissä vähän taistellaan pahojen "kummien" kanssa ja hyvät löytävät vahvuutensa. Roberts on teokseensa lisännyt "hieman" taikavoimia omaavia ihmisiä, kuin Rowling konsanaan. Taikavoimia ei kuitenkaan omaa kaikki elonjääneet. On myös tavallisia taudille immuuneja olevia ihmisiä. Taikavoimia omaavat kuitenkin käyttävät voimiaan joko hyvään tarkoitukseen tai sokaistuessaan omista voimistaan käyttävät voimiaan pahaan. Siitähän se soppa sitten syntyykin ja osa ns. taviksista ei tykkää kummista olipa ne sitten hyvän asialla tai ei. Jotta tästä kirjasta saadaan tehtyä trilogia on synnyttävä Valittu, joka tulee hyvin todennäköisesti pelastamaan jäljellä olevat ihmiset pahalta. Tässä teoksessa Valittu syntyy, joten ei teos ei pyöri ainoastaan yhden hahmon ympärillä.

Mielipide kirjasta

Kirjan alku oli todella nopeatempoinen. Paljon tapahtui lyhyessä ajassa ja olinkin hahmoista ensin täysin pihalla kuka kukin on, ja miten kaikki liittyy toisiinsa. Tykkäsin kuitenkin alun kerronnasta ja kirjailija oli saanut luotua tunnelman maailmanlopusta hyvin, jopa pelottavasti. Tämä sai ajattelemaan historiaa ja mustaa surmaa, joka on tappanut ihmisiä maailmassa hirvittäviä määriä. En tiedä onko Roberts saanutkin ajatuksen tähän trilogiaan mustasta surmasta. Kirjan hyvä idea kuitenkin lässähti jossain keskivaiheella ja muuttui hyvin kliseiseksi. Ehkä tätä kirjaa on liikaa kehuttu hyväksi ja odotukset itsellä oli todella korkealla. Taikavoimia, hyviä ja pahoja ja taviksia. Vähän kuin olisi lukenut kopiotuja Pottereita, mutta aikuisille suunnattuna. Mies sanoi kirjan luettuaan, että hänelle tuli Walking Dead vibat. 

Toki kirjalla oli hetkensä ja nautin kirjasta. Maailmanlopun meiniki on jostain kieroutuneesta syystä mieleeni ja tykkäsin monesta hahmosta. Ja onhan tämä trilogia pakko lukea kokonaan. Toinen koitos ilmestyi kesän alussa ja sekin on jo luettu. Siitä tulossa myöhemmin postausta. Kolmas ja viimeinen osa tulee ilmestymään keväällä 2020. 

Kenelle sitten suosittelisin kirjaa ja kannattaako kirjaa lukea? Jos tykkää dystooppiseen maailmaan sijoittuvasta tarinasta, valitse tämä kirja. Jos tykkäät taikavoimista sekä hyvän ja pahan taistelusta, valitse tämä kirja. Yllättäin tämä kirja oli myös kihlattuni mieleen, joten jos sinulla ei ole ennakkoluuloja Robertsin tuotantoa kohtaan, niin suosittelen tutustumaan tähän kirjaan. Hyvää viihdettä tämä ainakin tarjoaa, jos ei muuta. Juteltiin myös miehen kanssa, että tästä saisi myös televisiosarjan. Olisi mielenkiintoista nähdä ketkä valittaisiin kirjassa esiintyvien hahmojen rooleihin. Tätä odotellessa!

"Sitä kutsutaan Surmaksi. Tautia joka alkaa levitä Skotlannin maaseudulta kylmänä uudenvuodenaattona. Miljoonat ja miljoonat sairastuvat ja menehtyvät, mutta on myös selviytyjä ja heidän joukossaan niitä, joissa syntyy uudenlaisia kykyjä. 

Newyorkilainen Lana psytyy siirtämään esineitä tahdonvoimalla. Uutistoimituksen Fred osaa  loihtia valoa pimeyteen. Jonah, ensihoitaja, kykenee näkemään tulevaisuuteen. Mutta Surma vaikuttaa ihmisiin myös päinvastaisella tavalla, ja valon rinnalle nousee synkkiä voimia. Kun elämä käy kaupungissa tukalaksi, Lana ja muut lähtevät etsimään turvapaikkaa muualta. Vaikka maailma ympärillä tuhoutuisi, heillä on toisensa- ja loppua seuraa uusi alku."


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosmetiikkajoulukalenterit 2022

Joulukalenterit 2022 Siitä on aikaa, kun olen ollut blogin äärellä. Itseasiassa kuukausia on ehtinyt kulua monta. Kevät vaihtui kesäksi ja nyt ollaan syksyssä. Ja syksy tuo mukanaan myös pienen kutinan joulun odotuksesta ja joulukalentereista. Siksi istunkin monen kuukauden jälkeen koneen äärellä ja teen tätä postausta teille. Teekupista nousee höyry ja kynttilät valaisevat sateisena päivänä hämärää päivää. Oiva aika paneutua vuoden 2022 joulukalentereihin.  Tässä postauksessa listaan vuoden 2022 kosmetiikkajoulukalenterit ja ajattelin myös listata tähän myös muitakin kalentereita, jotka eivät liity kosmetiikkaan. Itselle on tulossa jo pari kalenteria, vaikka alkuun mietin mihin kalentereihin tulen päätymään tänä vuonna. On hullua edes ajatella, että on yli vuosi kulunut siitä, kun olen viimeksi tämän postauksen tehnyt. Päivitän listaa sitä mukaa, kun kalentereita ilmestyy myyntiin tai tiedossa on kalenterin julkaisupäivä.  Rituals Tänä vuonna Ritualsin kalentereita on tullut heidän ve

AEG Comfortlift astianpesukone osa 2

Mielipide ja yhteenveto AEG Comfortlift astianpesukoneesta  Olen nyt kuukauden päivät testannut Smartsonin kautta AEG Comfortlift astianpesukonetta. Youtubeen kuvaillut videoita, kirjoittanut arvosteluja (mm. vertaa.fi ja hintaopas.fi) sekä kirjoittanut myös meidän testaajien omaan blogiin heti alussa tunnelmia koneesta. Mutta mitä ajatuksia kone on tuonut itselläni pidemmällä aikavälillä? AEG Comfortlift-alataso  Alakori on edelleen suosikkini astianpesukoneessa. Pidän kovasti toiminnosta, jossa alakorin saa nostettua samalle tasolle lasikorin kanssa eli sille ergonomiselle tasolle, joka itselläni helpottaa valtavasti korin täyttämistä sekä myös tyhjentämistä. Korin myös mahtuu enemmän astioita, jos vertaa esimerkiksi meidän entistä astianpesukonetta. Tilaa varmasti tuo enemmän se, että aterinkori ei ole alhaalla viemässä tilaa, vaan sille on oma tasonsa ylhäällä. Nostaminen ja laskeminen on kätevää ja joku kauhisteli sitä, että miten paljon jää ruokajäämiä tuon korin mek

Kevätmessut 2022

Kevät keikkuen tulevi, mutta Kevätmessut tulee huhtikuussa Messukeskukseen Somevaikuttajapassi saatu messuille  Siitä on vierähtänyt aikaa, kun olen kaivanut tietokoneen kaapista ja kirjoittanut blogia. Joulukuu vaihtuu uudeksi vuodeksi ja talvi kevääksi. Oli jonkilainen kirjoitus jumi päällä ja en saanut mitään järjellistä postatausta aikaiseksi. Jospa tämä aurinkoinen kevätpäivä karistelisi talven rippeet hartioilta ja veisi jumit mukanaan.  Ensi viikolla päästään pitkästä aikaa messuilemaan! En ole käynyt messuilla sitten 2019 syksyn (jos en nyt ihan väärin muista). Messuilla on aina erityinen iloinen tunnelma ja nähtävää sekä koettavaa riittää useammaksikin päiväksi. Toki riippuu onko mielenkiintoisia näytteileasettajia ja puheenvuoroja tulossa. Kevätmessut 2022 tulevat ensi viikolla 7.4.-10.4.2022 Messukeskukseen ja ainakin minä olen täällä innoissani lähdössä inspiroitumaan messuille. Tuletko sinä?  Mitä nähtävää ja koettavaa messuilla on?  Sisustaminen  Itse haen inspiraatiota p